Om mig

Vem är jag?

Bild på mig

Mitt namn är Eric Wallmander och kommer ursprungligen från Trollhättan men har tidigare bott i Jönköping. Där studerade till Högskoleingenjör inom Datateknik på Jönköpings Tekniska Högskola. Numera är jag bosatt i Göteborg och jobbar som Webbutvecklare på reklambyrån Wallmander & Co. Mina arbetsuppgifter består i huvudsak av att utveckla och uppdatera webbplatser som är baserade på WordPress.

Mitt huvudsakliga intresse är först och främst datorer och teknik i allmänhet. Framför skärmen programmerar jag en del, läser nyheter och artiklar om teknik samt programmering. Får man över lite tid blir det en runda eller två i något FPS- eller pussel-spel.

Nyligen har jag upptäckt en passion för fotografering och tar alltid med kameran vid längre turer eller på semestern. Man förvånas varje gång att en glad amatörfotograf som jag lyckas ta riktigt fina bilder. Att gå igenom och kategorisera dessa är minst lika roligt som att vara ute i fält. 😉

När jag inte vidrör någon teknisk pryl umgås jag med familj och vänner eller läser en god book.

Min bakgrund som programmerare

Det hela började en höstdag 1997, då när jag beslutade för att skapa min första helt egna hemsida. Det tog någon gång under 1998 innan jag laddade upp den på nätet och fick då namnet Edis hemsida. Namnet bygger på att jag då när jag gjorde hemsidan kallades Edis och det var helt enkelt min hemsida. Sedan har jag genom åren förbättrat mina kunskaper om olika tekniker, mjukvara och språk.

De tekniker som jag har störst kunskap inom är:

 • (X)HTML
 • CSS
 • XML
 • Javascript
 • PHP
 • MySQL

I och med min inriktning som back-end utvecklade är min fokus främst inom PHP och MySQL. Förutom att utveckla webbplatser och applikationer med PHP och MySQL från grunden, använder jag även olika Open Source-projekt för att skapa webbplatser med. Min favorit är WordPress som är ett mångsidigt publiceringsverktyg.

Övriga tekniker som jag har stött på genom åren är bland annat:

 • Bash
 • Phyton
 • ASP
 • ASP.NET
 • MS Access
 • C/C++
 • C#
 • Java
 • Assambly

Linux

Illustration av malagent
Illustration av malagent

Jag är en stolt användare av Linux och har detta installerat på samtliga av mina arbetsdatorer. Den distribution som används är Ubuntu i olika utföranden. Även om jag föredrar Linux som huvudoperativsystem använder jag andra operativsystem så som Windows i min vardag. En av arbetsstationerna har även en Windows-installation i dualboot med Ubuntu. Sedan har jag även införskaffat en MacBook Pro för att bland annat kunna lära mig om hur OS X fungerar och används.

Plattform för utveckling

Främst använder jag ZendStudio For Eclipse för att programmera webbrelaterad programmering så som (X)HTML, PHP, CSS samt JavaScript. Även om jag inte är mycket till en designer så använder jag Gimp för att göra grafik och en del webbverktyg för att hjälpa mig med rätt färgsättning osv. Som testplattform används en hemmaserver med senaste versionerna av Apache, PHP5 och MySQL5. Dessutom har varje arbetsdator en lokal installation av respektive mjukvara fast inte lika ”up-to-date”.

Datorer

 1. Huvuddator, en stationär dator som jag själv byggt och är främst tänkt för spel, men som även klarar tyngre uppgifter. Denna har en Intel Core i5 2500K på 3,3 GHz, 8 gig ram och ett Nvidia GTX 580 grafikkort. Denna maskin har både Windows och Ubuntu.
 2. Bärbar, som en väg till Mac-världen blev det en MacBook Pro 13″ med 2.26 GHz Core 2 Duo processor med 4 gb ram som inhandlades hösten 2009. Används främst för arbete på resande fot men också för att bekanta mig med Mac OS X som operativsystem. Ubuntu finns tillgängligt även på denna burk som bootcamp-likande lösning.
 3. Server, liksom som huvuddatorn har jag byggt datorn för hand (med andra ord, jag har inte köpt en färdig märkesdator). Hårdvara består av överblivna delar från tidigare uppgraderingar av huvuddatorn, och i dagsläget består hårdvaran av bland annat en Intel Core 2 Duo processor på 3,0 GHz, 6 gig ram och dubbla RJ-45 portar. Som operativsystem körs Ubuntu Server Edition.
 4. Backup, en server som lagra backuper från serven och övriga arbetsdatorer som en extra säkerhetskopia. Denna dator är en bärbar Asus 904HD.

Mer om serven

Främsta syftet med serven är att den ska agera som ett testplattform för mina projekt och även fungera som en publik server för några av dessa. Dock används den även som backupserver, router, filserver samt lagring.

Övrigt

Det är inte så mycket mer att säga om mig, detta täcker upp det mesta. Är det något som ni undrar, skriv då en kommentar nedan och jag kommer att svara på den så fort som det finns möjlighet för det.

Högskoleingenjörs

 1. Inga kommentarer än.
 1. Inga trackbacks än.