Hem > Bra att veta, Krönika, Nöje > Idag: Cancer, piratkopiering och The onions

Idag: Cancer, piratkopiering och The onions

I dag har det varit en händelserik dag för mig. Även om jag har mycket att göra har jag ändå valt att skriva ett kort inlägg om händelserna idag.

Först och främst de goda nyheterna, idag är det min namnsdag vilket har inneburit att jag har fått gratulationer från flera håll idag (om du är en av dem som läser detta, då får jag tacka dig ännu en gång! 🙂 ). Men idag har varit även en sorgens dag för mig, eftersom att för några veckor sedan dog en bekant till mig i Cancer och som idag har sin begravning. I och med detta har jag valt att, torts att jag är en fattig student, skänka 150 kr till Cancerfonden. Jag vet att det inte är mycket, dock är det alltid något och kommer med stor sannolikhet komma till nytta och kanske bidra till att rädda flertal liv.  Känns även 150 kronor för mycket som engångssumma är det möjligt att skänka så lite som 5o kronor. Som sagt, det är inte mycket pengar det handlar om som bara betalar en bråkdel av kostnaderna för att hitta ett nytt botemedel. Men ordspråket ”Många bäckar små…” talar för sig själv i sammanhanget.

På tal om ”Många bäckar små”, det är något som beskriver torrent-tekniken väldigt bra.  The Pirate Bay var bland de första på arenan och är som bekant den största trackern i världen. Igår stängdes de ned efter att deras internetleverantör  tvingades att stänga av uppkopplingen efter ett domstolsbeslut. På förmiddagen idag var de tillgängliga igen och då mötes man av bilden nedan.

Bildtext: "I'ms in yours skynets, lollings aways ats yours futiles attempts ats contrllings ours internets."

Det jag mest förvånad över är inte att de lyckades övertyga en statlig domstol att stänga av The Pirate Bay, utan att de ens försöker. När det från ena dagen ser ut som att de lyckats besegra siten uppstår den på nytt inom max 2-3 dagar och kan fortsätta sin verksamhet som om inget hade hänt (läs mitt tidigare inlägg inom ämnet). I och med media varje gång uppmärksammar om The Pirate Bay har det i princip inneburit fördelar till dem eftersom att de får ännu fler medlemmar och fortsätter att piratkopiera i ännu större skala. När ska de lära sig av sina misstag? Man kan inte utrota piratkopieringen helt och hållet hur mycket man än försöker. Det kommer alltid finnas ett sätt att kopiera utan att betala för sig, så enkelt är det.

Dock vill jag påpeka att jag anser att piratkopiering är fel, speciellt om man laddar ned något som man normalt skulle betala för men som väljer att ladda ned olagligt. Att de som jobbar med ett verk ska få betalat för sitt arbete är en självklarhet! Bästa sättet för att göra detta på är att skapa tjänster som ser till att de få en bra ersättning för sitt arbete samtidigt som att övertyga folk om att det är lönlöst att piratkopiera. Inte genom att hota med miljon-skadestånd och andra skrämseltaktiker, utan skapa en tjänst som gör det betydligt enklare att använda än att ladda ned. Folk är beredda att betala för att vara lata, det måste man utnyttja! Spotify är ett utmärkt exempel för att röja upp i piratträsket. Jag känner flera som har helt eller nästan helt slutat med fildelning av musik efter de har skaffa Spotify. Och ja, flera av dem har skaffat premium-konto (inklusive mig själv). Vill ni läsa mer djupgående av mina resonemang kan läsa ett inlägg som jag tidigare har skrivit.

Till slut vill jag avsluta med en riktig rolig inslag av The Onion idag:

  1. Inga kommentarer än.
  1. Inga trackbacks än.