Hem > Teknik > Binero 2.0

Binero 2.0

Jag har sedan en tid tillbaka fått den stora äran att beta-testa [hana-code-insert name=’Bineros’ /] senaste projekt som de vill kalla [hana-code-insert name=’Binero’ /] 2.0. Efter att ha använt systemet i vardagen är jag tämligen imponerad vad de har åstadkommit. Ännu en gång har de bevisat för mig att [hana-code-insert name=’Binero’ /] inte är ett företag som följer strömmen, utan går mot den. De till och med skapar egna strömmar som andra följer. Innan jag går djupare in på mina upplevelser av [hana-code-insert name=’Binero’ /] 2.0 kanske en förklaring vad [hana-code-insert name=’Binero’ /] 2.0 är för något och vad det innebär kan vara på sin plats.

Vad är Binero 2.0?

Det är namnet på webbhotellet [hana-code-insert name=’Bineros’ /] senaste projekt. Detta går ut på att byta ut i princip samtliga bakomliggande system så som övervakningssystem, webbservrar, databasservrar och e-postservrar mot ett helt nytt. Det nya systemet ska ha en modern plattform som är mer tillgänglig, säkrare och smartare än det gamla systemet.  Förutom hårdvara har de även gjort om en hel del annat. Till exempel har de infört en helt ny innovativ kontrollpanelen och gett supportcentret en total makeover.


Vad är den nya plattformen?

Den mest förekommande formen av webbhotell är att företaget har ett operativsystem per fysisk server, och lägger en pott webbhotellskunder på varje server. Allt är frid och fröjd till dess att en hårddisk kraschar eller något annat händer som gör att en server av någon annan anledning inte vill starta upp. Det som sker då är att de hemsidor som finns på den serven inte längre är tillgängliga på webben. Innan en tekniker åtgärdar felet förblir hemsidorna på serven oåtkomliga.

Med [hana-code-insert name=’Binero’ /] 2.0 blir detta ett minne blott, eftersom alla servrar numera kommer att virtualiseras. Detta innebär att det skapas virtuella maskiner som ”låtsas” vara en fysisk server. I själva verket är det en mjukvara som simulerar en servermiljö på en fysisk server. Förutom att bättre utnyttja resurserna per fysisk enhet (till exempel genom att lägga två servrar som bara använder 50% av kapaciteten på en som kan utnyttja 100%) innebär det också att operativsystemet blir oberoende av den fysiska serven. Med andra ord, det är alltså möjligt att flytta en virtuell server från en fysisk maskin till en annan.

Om man har ett flertal fysiska servrar i ett nätverk med ett flertal virtuella system är det möjligt att få ett övergripande system med nära nog 100% upptid. Säg att en fysisk server har drabbats av ett hårdvarufel som leder till att serven blir obrukbar. Vid det här skedet sätter systemet genast igång att starta upp de virtuella maskinerna som låg på den och flytta dessa till övriga fungerande fysiska servrarna. Med andra ord, om en fysisk server går ner kan de övriga servarna dela på och ta hand om de virtuella servarna som låg på den serven. Under tiden som en tekniker reparerar serven kan systemet fortsätta köras utan att det nämnvärt påverkar driften. För en vanlig besökare innebär det att de knappt märker något av det inträffade. Det som kan hända är att en sida tar några sekunder extra att ladda in. Systemet är dimensionerad på så sätt att den klarar av att tappa fler än en server innan prestandaren påverkas.

En annan central roll är den nya lagringsenheten. Istället för att all data om kundernas hemsidor sparas på varje enskild fysisk server sparas de numera på en central enhet som de virtuella servarna hämtar sin data från. Eftersom att princip allt i [hana-code-insert name=’Binero’ /] 2.0 är redundant krävs det mer än kapad förbindelse innan trafiken till och från enheten slutar (eller övriga system) fungera.  Det speciella med den nya lagringsenheten, förutom att lagringen sköts centralt, är att backupen och säkerheten av data sköts av samma maskin. Skulle någon fil raderas av misstag kan man på ett ögonblick återställa denna, antingen själv via sitt FTP-konto eller av [hana-code-insert name=’Bineros’ /] kundservice. Men vad händer om en hårddisk kraschar? Det gör inget, allt flyter på som vanlig, även om det är flera hårddiskar som kraschar. Dessutom ser den till att de trasiga hårddiskarna ersätts bland annat genom att meddela en tekniker, men även att helt själv beställa hårddiskar och andra delar till som den behöver.  Smart! Skulle något ovanligt inträffa som gör att all data går förlorad finns samma data sparad som backup på ett annat ställe i ett annat system.

För att detta ska fungera måste nätverket vara i topptrim. Det är [hana-code-insert name=’Binero’ /] 2.0:s nätverk, som bland annat är försett med hela 79228162514264337593543950334 ipv6-adresser. Det är tillräckligt så att det räcker och blir över för ett bra tag framöver. Dessutom har de installerat en ny brandvägg som känner av mönster i trafiken och därmed kan stoppa oönskade attacker och likande. Nya mönster uppdateras ständigt för att se till att brandväggen är informerad om de senaste mönstren. Dessutom övervakas alla tjänster dygnet runt med hjälp av svenska OP5 som bygger på öppen källkod. Det ger möjlighet att med kort varsel rycka ut till strejkande servrar för att åtgärda eventuella problem.

Sedan får vi inte glömma att [hana-code-insert name=’Binero’ /] har lastbalansering i sin nya 2.0 miljö.

Lastbelastning innebär att man jämnar ut belastningen på servrarna genom att skicka besökare på en överbelastad server till den server som har minst att göra. För att detta ska fungera måste hemsidan finnas på flera servrar. Detta sköts automatiskt och det är möjligt att en hemsida kan finnas på upp till 10 servrar samtidigt. Likande system saknas på 98% av alla webbhotell om man ska tro Anders Aleborg ([hana-code-insert name=’Bineros’ /] VD).

För mer detaljerad information om [hana-code-insert name=’Binero’ /] 2.0:s plattform:

Vad är den nya kontrollpanelen?

Den kontrollpanel som används nu (i alla fall för Linux-kunder) består av två separata kontrollpaneler som man använder sig av för att administrera kontot. Jag och många [hana-code-insert name=’Binero’ /]-kunder kan nog enas om att det inte är den bästa lösningen och det blir mycket klick fram och tillbaka för att göra en ändring. I och med [hana-code-insert name=’Binero’ /] 2.0 kommer detta att förändras.

Till och börja med är det numera enbart en kontrollpanel där man även har bakat in kundcentret. Nu är det mycket enkelt att hitta de inställningar som man söker efter. När man ska ändra en inställning är även denna del mycket tydligt och det är enkelt att förstå vad som krävs för att kunna ändra en viss inställning. Många ajax-funktioner hjälper användaren att fylla i korrekta uppgifter. Det känns som att det går att komma åt det mesta inom ett par musklick.

Även om inte alla funktioner i skrivande stund är på plats ser upplägget lovande ut. Att systemet är uppbyggt på moduler gör att systemet går snabbt att ändra. De som har använt cPanel innan vet ungefär vad jag pratar om och en del av upplägget påminner lite om cPanel, även om det är mer av en mix av egna idéer och idéer inspirerade av andra kontrollpaneler.

Utseendemässigt var ”Wow!” intrycket jag fick när jag logga in på mitt beta-konto för första gången. Det nya gränssnittet är både snyggt , stilrent och har inte tagit efter något av den mindre vackra designen från den nuvarande kontrollpanelen. Självfallet behåller [hana-code-insert name=’Binero’ /] sin [hana-code-insert name=’Binero’ /]-gröna färg och det typiska färgschemat så det var ingen överraskning på den fronten. Tyvärr kan jag inte visa något av kontrollpanelens utseende i sin helhet. Tillsvidare får ni nöja er med dessa bilder:

Binero 2.0 - Kontrollpanel 1

Här syns det färgtema som kommer att användas. Svart, grönt, grått och vitt. Det som syns på denna bild är delar av huvudmenyn, sidomenyn samt snabbguiden.

Binero 2.0 - Kontrollpanel 2

Snabbguiden är tänkt att snabbt göra de vanligaste inställningarna från en meny. Det som kan ställas in är bland annat Webbplats, E-post, FTP och SSH.

Binero %

En av avdelningarna i Bineros nya kontrollapnel, gissa vilken! En ledtråd, det handlar om siffror.

Binero Support

Supportsidan har fått sig ett lyft inte bara på utseendet. En hel del har förbättrats. Bland annat en rätt grym steg-för-steg guide.

Nära till allt

Även om webbpost och wiki inte är inbyggd i kontrollpanelen finns bekväma länkar från kontrollpanelen till dessa sidor.

.

En ny avdelning i den nya kontrollpanelen är "Webbplatser". I den lägger man till ett domännamn som pekar mot Bineros namnservrar och bestämmer sedan om det är en webbplats (Windows eller Linux), ett alias, ett parkerat domän eller ingetdera. Man väljer sedan om den ska ha e-poststöd eller ej, oavsett vilket av de tidigare alternativ man valt.

Epost

Ett enkelt, tydligt och närmast ett självförklarande gränssnitt för e-postkonton. Behöver man fler inställningsmöjligheter är det bara en knapptryckning bort. Många andra moduler som denna har ett likande gränssnitt och är lika enkla att förstå sig på.

Summering

På det hela taget känns det som att [hana-code-insert name=’Binero’ /] har lyckats med 2.0 och jag vågar nog påstå att det kan bli en succé. Dock med förbehållet att de verkligen ser till att migreringen av befintliga kunder får ta den tid det tar och att de löser problemen skyndsamt. Har de oturen att systemet krånglar till den grad att tillgängligheten blir lidande och/eller en stor majoritet av kundernas webbplatser slutar att fungera får [hana-code-insert name=’Binero’ /] stora problem och det ska då mycket till för att kunna behålla sitt goda ryckte.

En annan viktig detalj är att de funktioner som saknas idag finns tillgängliga när majoriteten av kunderna migrera till en nya miljön. Risken är annars att kunderna byter till andra leverantörer.

Trots dessa farhågor tror jag på [hana-code-insert name=’Binero’ /] och att deras gäng lyckas att ordna detta på bästa möjliga sätt. I mina ögon har de gett mig ännu ett skäl till att stanna kvar hos dem. 😎

Förresten…

För er som undrar om jag har satt upp någon webbplats i de nya miljön säger jag inte mer än att ni just nu tittar på den. 🙂

 1. februari 26th, 2010 i 17:27 | #1

  Måste säga att jag är sjukt nyfiken på att testa detta, inte minst den nya kontrollpanelen…

 2. februari 26th, 2010 i 17:31 | #2

  Vad jag vet så är Binero nära lansering, dock säger de själva att det finns några saker som de behöver justera innan lansering.

 3. Linus Ask
  februari 26th, 2010 i 20:56 | #3

  Det här har jag längtat efter sen de tog bort den!!!
  Nu ska det bli ett nöje att fortsätta använda binero!

 4. februari 26th, 2010 i 23:51 | #4

  Har tagit bort vad då? Menar du kontrollpanelen så har de inte tagit bort den för mig, varken den ursprungliga (som de kallar för den avancerade kontrollpanelen) eller den som var menat att ta över efter den. Har du Windows-konto?

  Hur som helst, numera är det som sagt enbart en kontrollpanel, oavsett om man sitter med Linux- eller Windows-konto idag. En panel för alla med andra ord.

 5. mars 5th, 2010 i 09:25 | #5

  Bra inlägg, dock är det lite komiskt att du har gjort en reklamlänk på alla ställen där det står binero (förutom i titel och ”Vad är Binero 2.0?”). Skulle väl räcka med en eller två länkar. 😛

 6. mars 5th, 2010 i 14:56 | #6

  Som fattig student skadar det aldrig med extra-inkomster, där av antalet länkar. 🙂

 7. mars 5th, 2010 i 18:48 | #7

  Jag blev erbjuden att beta-testa den nya kontrollpanelen med det vara förmodligen bara för att få mej att hålla käften bloggen (inte sååååå nöjd precis). Det blev inget test, jag fick iofs även en muta i form av ett paraply och en alldeles för stor t-shirt. yey…

 8. mars 5th, 2010 i 19:15 | #8

  Hur menar du med ”få mej att hålla käften bloggen”? Jag hittar inga kommentarer på Bineros blogg som är från dig angående Binero 2.0. För min egna del såg jag en möjlighet att vara beta-testare, då jag kan bidra med att få bättre användarupplevelse både genom att ge feedback och att hitta buggar i systemet. Hittills kan jag säga att jag är nöjd med det jag kunnat hjälpa till med. Binero skickade även en liten present som tack för besväret. 🙂

 9. mars 5th, 2010 i 19:31 | #9

  Jag menar givetvis min egen blogg där jag skrev om sanningar som inte var av fördel för binero. Jag blev sedan uppringd där dom sa att jag kunde vara betatestare på version 2.0 eftersom jag hade en del ”erfarenhet” kring 1.0.

  Jag tog mej även tid att (efter förfrågan) skriva en utförlig beskrivning om en del saker som jag tyckte var dåligt med kontrollpanelen.

  Förövrigt. Om det nu är så att den nya kontrollpanelen verkligen fungerar så är väll det bra. Men det ska väll vara en självklarhet? Att applådera att ett webbhotell fungerar som det ska känns inte aktuellt för min del. Jag vet inte hur många arbetstimmar binero har förstört för mej.

 10. mars 5th, 2010 i 22:54 | #10

  Okej, missförstod dig där. 🙂 Men hur som helst, jag har läst inlägg som du har gjort om Binero och jag tycker det inte är så konstigt att de kontaktar dig. Vill man förbättra något så är det egentligen nöjda kunder som man ska lyssna på för feedback, utan bäst feedback får man från kunder som har konstruktiv kritik att ge. Ska man förbättra något ska man åtgärda det som inte fungerar och ta tillvara på det som fungerar.

  Och ja, jag håller med om att Bineros nuvarande kontrollpanel (eller snarare kontrollpaneler) är undermålig(a). Dock så har jag inte haft några större problem med att använda den/dem. Fanns inte något i den ”nya” kontrollpanelen gick man istället in i den avancerade kontrollpanelen. Att hålla reda vad man kan göra vad i respektive kontrollpanel kunde ibland skapa irritation. Men med Binero 2.0 så är denna del åtgärdat åtminstone. 😉 Webbhotellet i övrigt har jag aldrig haft några problem med. Det har fungerat kanon.

  Jag vet inte hur mycket du vet om systemutveckling, men en sak som (nästan) alla systemutvecklare är överens om är att det är inte alltid självklart att något fungerar, speciellt inte på ett helt nytt system. Man förvånas alltid vad för underliga buggar man kan stöta på, även på ett system som precis ska sjösättas. Så att man kan aldrig vara säker på att något fungerar tillfredsställande först när man har testat det fullt ut och i alla olika möjliga kombinationer. En av anledningarna att beta-testa Binero 2.0. 🙂

 11. mars 5th, 2010 i 23:31 | #11

  Visst, som företag är det bra att man bemöter kritik på det sättet. Men det är mindre bra att strunta i uppföljning när man märker att kritiken tystnat.

  Om du läste på min blogg hoppas jag att du inte missat att läsa kommentarerna på här inlägget: http://www.kangalid.se/blogg/tummen-upp-for-webbhotell-med-kampanjer/#comments . Där får du lite mer bakgrund. Jag har även skrivit en del inlägg om dem på min förra blogg, men dessa inlägg finns tyvärr inte kvar.

  Hopps ni har gjort ett bättre jobb än de förra beta-testarna (om det ens fanns några?). Hur som helst hoppas jag VERKLIGEN att ni testat förbindelsen och all funktionalitet för oss som har både windows och linux i samma konto.

  Eftersom du frågar om hur mycket jag vet om systemutveckling kan jag säga att jag är klar civing inom datavetenskap i slutet på april och har jobbat som systemutvecklare 2 år nu. Även om jag inte så lång arbetserfarenhet så vet jag, precis som du säger, att saker inte alltid fungerar. Men herregud!!! hur länge har inte binero haft problem egentligen? Någon måtta får det vara.

  Binero har vunnit folkets hjärta med deras support och de verkar de flesta vara överens om. Det handlar absolut inte om något teknisk briljans alla fall 😉

 12. mars 6th, 2010 i 00:18 | #12

  Håller med dig om att man som företag måste följa upp ärenden och verkligen se till att kunden blir tillfredsställd och nöjd än att lida i det tysta. Dock har jag förståelse för att man lätt kan glömma bort ärenden som inte gör sig påminda. Trots allt, ett företag som Binero måste hålla i många trådar.

  Vanligtvis när jag säger ”jag har läst ditt/dina blogginlägg” så menar jag ”Jag har läst inlägget/inläggen, men inte kommentarerna”. 😛 Hur som helst, jag har i alla fall aldrig blivit bemött på ett negativt sätt av Binero av några av de anställda. De få tillfällen jag har kontaktat supporten har jag alltid fått ett snabbt, konkret och utförligt svar både via e-post och telefon. Han som du nämner som ”KJ” förmodar jag att du menar Kjetil? Han har jag tidigare haft kontakt med innan han blev anställd på Binero. Då hade han webbhotellet Proinet och under den tid som jag var där har han alltid varit trevlig även då och det märktes att han kunde sin sak. Nu vill jag absolut inte försvara Kjetil på något sätt, jag talar bara utifrån vad jag har fått erfara.

  Jag är mer av en testare av Linux-plattformen, inte för att jag har fått tilldelad denna uppgift utan eftersom jag programmerar PHP så faller det ut ganska naturligt. 😉 Vad jag vet så finns det beta-testare som är mer eller mindre Windows-dyrkare och som har rapporterat in fel även på den fronten. Så att med tanke på att vi är minst 70 pers som testar det hela så borde vi åtminstone de mest kritiska och allvarliga felen. 🙄
  Och ja, Windows och Linux på samma konto fungerar helt utan problem, i alla fall har det inga rapporter som är relaterat till det kommit till min vetskap.

  Vad trevligt att man kan prata med någon som är verkligen har genomgått en sådan utbildning. För mig är det ungefär tvärt om, jag har sysslat med att programmera PHP rätt länge nu (säkert 8 år nu) men har tyvärr ännu inte avslutat min utbildning på högskolan som Högskoleingenjör inom datateknik. Har fortfarande 1,5 år kvar åtminstone, och eventuellt några extra-kurser på det sedan.

  Ang. Binero har problem så delar jag inte den uppfattningen (som du säkert har förstått vid det här laget ;)), för att enda egentliga problemet idag är att kontrollpanelen inte är som den borde vara. Och även om de inför en sprillans ny nu så får man ändå räkna med att i en viss grad kan det uppstå problem. Dock hoppas jag på att dessa blir så lite märkbara som möjligt och att gänget på Binero snabbt åtgärdar dessa. Som jag skrev i mitt inlägg, för att Binero ska lyckas med Binero 2.0 måste allt fungera så nära perfekt som möjligt för att undvika mista både sitt förtroende och sina kunder. Jag tror nog att Binero inser detta.

 13. mars 6th, 2010 i 17:52 | #13

  Har aldrig gillat deras kontrollpaneler någonstans, även om jag bara använder deras DNS-funktioner så är det väldigt bökigt att bara lägga in ett A-record är hur jobbigt som helst. Att lägga in flera är inte att tala om. Jag tycker det hade varit alldeles utmärkt om de kunde ha en textruta som man fyller i all information och sen submittar. Då slipper man sitta och vänta på en massa AJAX som snurrar, det tar längre tid än vad det borde och mycket strul med menyer.

  Nej tack för kontrollpaneler. Kör hellre egen DNS med bind, där är det inget ajax-tjafs.

 14. mars 6th, 2010 i 21:52 | #14

  Hej på dig Anton. 🙂

  Jag har tyvärr inte lekt så mycket med DNS-inställningarna eftersom jag hittills inte fört över några domännamn som inte är förknippade med webbutrymmet hos Binero, och då behöver man inte röra dessa inställningar. Men jag har fått erfara hittills så svarar den rätt rapp, betydligt rappare än i förra panelen. Däremot kan man bara lägga till ett record i taget som panelen är utformad nu, ska skicka in det som önskemål och se om de implementerar så att man kan lägga flera records samtidigt. Däremot tror jag att Loopia har det i sin panel.

  Kan hålla med dig om att en del saker kan man göra snabbare i en terminal än i ett grafiskt gränssnitt, dock kan det vara riktigt bekvämt.

 15. mars 7th, 2010 i 19:15 | #15

  @Eric Wallmander

  Ja alla har väll våra egna åsikter och tur är väll det. Tur också att inte alla haft lika otur på binero som jag har haft. Anton i kommentaren ovan påminde mej föresten om att den gamla kontrollpanelen är uppbyggd av förskräckligt mycket onödig ajax-kod som bland annat gör knappar och funktioner, paging mm ohanterbar på netbooks . Hur är det med den saken nu?

  Är det fortfarande massa ajax som är där för ”att det är ajax”-skull eller eller finns det någon nytta med det?

  Föresten Eric, hur länge har du varit kund hos binero? Dvs hur länge har du haft den gamla kontrollpanelen?

 16. mars 8th, 2010 i 01:23 | #16

  Det är fortfarande Ajax i den nya kontrollpanelen, dock upplever jag som att det går snabbare än i standardpanelen (alltså inte den nuvarande avancerade panelen). Nu har jag inte testat sidan på en netbook, men på min iphone 3g går det segare dock fortfarande fullt funktionell och fungerar utan strul.

  Den ajax som används bland annat för snabbstartsmenyn, som både innehåller flikar samt funktion för att följa denna. Sedan när man när man tar bort e-post/databas så kommer en bekräftelseruta fram. Sist men inte minst kommer det också upp en dialog-ruta i ”ajax-stil” som säger ”Hanterar begäran” då när man fyllt i uppgifterna och klickat på spara/lägg till eller likande. Ska dock bättre kolla upp detta.

  Jag har varit kund där sedan 2008-06-12 (hittade den första fakturan 😛 ), dvs snart 2 år nu och jag har varit med om åtminstone ett byte av kontrollpanelen. Då jag täckande kontot så fanns bara den som idag kallas den avancerade panelen (om jag inte mins helt galet).

  Kan samtidigt meddela att Binero har lanserat 2.0 nu. Numera får man 100 GB utrymme hos dem med privata paketet och 200 GB om man tecknar företag. Även om det är utrymme som jag aldrig kommer att använda för hemsidor så kan man använda det till annat (inom ramarna av avtalet). 😉 När det gäller trafik så står det inget om det i nyhetsbrevet, dock ser jag i den nya kontrollpanelen att det blir mer tillåten trafik än vad jag i hårddiskutrymme. 🙂 Någon exakt siffra vet jag inte om jag får säga, så att ni får nog vänta när Binero har publicerat det på sin blogg.

 1. Inga trackbacks än.