Om bloggen

Vad är Wallmander.net?

Wallmander.net är en blogg med en personlig tusch som handlar om teknik, datorer, programmering och annat skoj. Den som driver och grundat bloggen är Eric Wallmander. Det jag publicerar på min blogg är allt från roliga videoklipp, nyhetsartiklar, krönikor till olika teknikinriktade guider och artiklar. Men eftersom att det är en personlig blogg är det mycket möjligt att jag även publicerar inlägg som inte tar upp något om teknik. Inlägg skrivs och publiceras då när jag har tid och lust, dock som målsättning om att publicera ca ett inlägg i veckan.

Historia

Wallmander.net startades den 18 Juni 2009 då jag postade mitt första inlägg. Bloggen startade främst för att jag ville lära mig om WordPress och hur det fungerade. Tidigare har jag inte varit lockad att starta en egen blogg eftersom att det var något som jag trodde inte skulle passa mig. Dock gav jag den en ärlig chans och satte upp ett mål där jag lovade mig själv att skriva tillräckligt inlägg så att jag har ett inlägg om dagen att publicera tills månadens slut, det vill säga 13 st. Dock blev det ett extra inlägg då jag fick reda på att jag vann en tävling hos Binero och första pris som var en solstol. Även om det blev uppehåll i bloggandet ett tag var mot slutet av augusti månad samma år riktigt sugen på att blogga igen. Sedan dess har jag fortsatt och bloggar lite då och då när jag har tid, lust samt har något (enligt mig) intressant att berätta om.

I korthet, från att vara ett experiment till en rolig hobby.

Teknisk plattform

Webbplattform

Bloggen ligger på Binero och körs i ett kluster av servrar som i en del av Binero 2.0 som jag tidigare har skrivit om och även en liten uppföljande till inlägget. Aktuell PHP-version som körs är 5.3.X, men enligt Binero kommer de att införa PHP 5.3 när de har bekräfta fungera på samtliga delar av deras plattform på ett tillfredsställande sätt. Som databas körs MySQL 5.0.x och som operativsystemet är det Ubuntu som gäller med Litespeed som webbserver-mjukvara.

Publiceringsverktyg

Bloggen drivs med hjälp av WordPress som är ett publiceringsverktyg som passa mycket bra för mindre och medelstora webbplatser, oavsett om de är en vanlig webbplats med statiska undersidor, en blogg eller en blandning av båda. Främsta styrkan med WordPress är att man nästan barnsligt enkelt kan installera ett stort urval av teman och pluggins. Man kan säga att WordPress är publiceringsverktygens motsvarighet till webbläsaren FireFox.

Tema

Som tema använder jag än så länge något modifierat iNove som finns att ladda hem från WordPress.org. Men jag har som mål att göra ett anpassat tema som både är snyggare och mer funktionell än iNove. Exakt tidsplan är inte fastställd ännu.

Tillägg

Eftersom att jag smått galen i tillägg har det lett till att jag numera har ca 40 tillägg installerade och aktiverade på min blogg ^_^. Att ta upp alla dessa här och ge en utförlig vad dessa används skulle mer eller mindre resultera i en uppsatts. Därför har jag istället valt att lista ett urval av dessa tillägg nedan och ge en en kort mening om varje tillägg.

  • GD Simple Widgets – Används för att få fram senaste kommendanterna med eventuell Gravatar som tillhör författaren.
  • Lightbox 2Lightbox är riktigt bra Javascript för att visa bilder på ett snyggt och praktiskt sätt.
  • WP Super Cache – Tillsammans med WordPress inbyggda cache-system laddas sidan in snabbare samtidigt som serven belastas mindre och svarar snabbare. Rekommenderas varmt, även av Binero.
  • Twitter Tools – Vill du att bloggen själv Twittrar om nya inlägg i din blogg? Då är detta tillägg perfekt.
  • WPtouch iPhone Theme – Låt besökare som surfar på mobilen få bättre upplevelse genom att komma till en speciell anpassad tema för ändamålet.
  • WP Page Numbers – Ersätt ”<<Äldre inlägg”-länkarna med med sidnummer. Detta tillägg är utvecklad av en svensk.

Frågor?

Jag besvarar gärna på om det finns några frågor eller funderingar, lämna så fall en kommentar redan så svarar jag mer än gärna. Feedback kan lämnas på min kontaktsida eller som en kommentar nedan.

  1. Inga kommentarer än.
  1. Inga trackbacks än.