Hem > Nöje > WordCamp 2010 – Summering

WordCamp 2010 – Summering

Nyttig WordPress frukt

Nyttig med WordPress!

I helgen (23-24 oktober) deltog jag i Sveriges första konferens om WordPress (mer om Wordcamp i tidgare inlägg). Med undantag för små problem med föreläsningsschemat (även kallad för talarschema) samt att det blev för mycket mackor eller bröd överhuvudtaget, tycker jag att detta var ett lysande evenemang trots att det var första gången som det arrangerades.

Förutom att jag gick på föreläsningar deltog jag även i natthacket tillsammans med Joakim Green, Emil Thidell och Mikael Holm. Det vi gjorde under hacket var ett WordPress-plugin vars namn är inte helt fastspikad ännu. Men vad det gör är att vid en sökning i WordPress efter sidor eller inlägg kontrollerar söktermerna mot Libris API för rättstavning. Tanken är att om användaren stavar fel på ett av dessa söktermer kommer pluginet föreslå en ny sökning för användaren som sannolikt ger bättre sökresultat. Med andra ord påminner den mycket om Googles funktion med ”Du menar… ?”. Förutom förslaget på nya söktermer kommer pluginet tillåta att visa sökresultat även för de söktermer som Liblirs API tror är felstavad.

Liblirs API bygger på statistik över dels innehållet i Libris och dels sökfrågor som ställs till Libris webbsök. Med den informationen kan man inte enbart räkna sannolikheten för vilka ord som är felstavade, utan även kunna bedöma om en fras är korrekt formulerad. Om man söker på exempelvis ”Sverije hej” kommer API:et inte föreslå ”Sverige hej”, eftersom det är större sannolikhet att användaren vill söka efter ”Sverige hem”. Förutom svenska ord och fraser stödjer även Libris även Engelska ord och fraser. Det finns viss stöd för andra språk, men detta är många fall mycket begränsat. Detta beror på att Libris databas som används av API:et bygger främst på Svenska och Engelska texter.

I nuläget är stavnings-plugginet för WordPress nästan klart. Det som återstår är att hitta en lösning för hur man kan göra en så smärtfri installation som möjligt utan att användaren behöver modifiera search.php. Det största problemet är att det saknas hookar som man kan använda sig av. Detta är något viktigt att lösa, eftersom att oerfarna användare vill helst ogärna modifiera PHP-filer i deras WordPress-installation. Jag skulle inte överdriva om 80% av projekttiden har gått åt till att lösa enbart detta problem. Mer om detta kan man läsa i Joakims Greens inlägg om Wordcamp.

När jag inte satt framför datorn och nästan ryckte av mitt hår i frustration av ovannämnda problem, gick jag runt på museet.

Microsoft Surface - Finn ett fel

Det verkar som att det är inte bara Linux och Mac användare som har tröttna på Microsoft (Stor bild av texten finns nedan)

Efter att museet stängde för allmänheten kunde vi som deltog i Wordcamp gå runt och utforska den. Jag tog tillfälle i akt att fotografera några av de utställningar som de hade för tillfället. Tyvärr hann jag aldrig se The Pirate Bay-serven som fanns på museet, men det får nog bli en annan gång. Istället lekte jag med betydligt modernare leksaker så som Microsoft Surface, där man kunde allt från måla, titta och förstora bilder till att spela ett par ganska roliga spel. Av någon anledning gillade den inte mina pekfingrar och det var svårt för den att känna igen dem. Enligt representanter av Microsoft på plats berodde det nog på att kameran som används för att känna av fingrarna inte var kalibrerad. Det gick ändå navigera med tummen eller med två fingrar istället.

Förutom bilder ovan har jag även lagt upp bilder här nedan som jag tog under Wordcamp. Mycket nöje!

Tekniska Museet

Tekniska Museet

Scnenen i Södra stallet

Scnenen i Södra stallet

Sponsormontrar i södra stallet

Sponsormontrar i Södra stallet

Fokus.se

Fokus som berättade om hur de implemeterade WordPress på fokus.se samt vad för egna lösningar de har utvecklat.

Thord Daniel Hedengren föreläser om WordPress ramverk och child-thems.

Thord Daniel Hedengren föreläser om WordPress ramverk och child-thems.

Automatic om Mobila appar

Automatic om Mobila appar i IOS, Android och Black Barry

Fullsatt i Södra stallet

Fullsatt i Södra stallet inför information om Natthacket och den middag som bjuds på i resurtagen.

Okänd mycket gammal SAAB på tekniska museet.

Denna mycket gamla SAAB fanns på Tekniska Museet. Kanske en SAAB 96'a, annars kommentera nedan.

Christer Fulesangs autograf på en rymdmodul.

Christer Fulesangs autograf på en av rymdmodulerna i utställningen.

Nattahacket

Här demosterade Joakim Green (till höger i bild) vårt nya plugin för Thord Daniel Herdengren.

Närbild på felet

Här är texten som stod på Microsoft Surface.

Vad hade man förväntat sig av Microsoft mjukvara?

Det märks tydligt att Surface är en produkt av Microsoft...

Detta lyckades man samla på sig under Wordcamp konferensen.

Detta lyckades man samla på sig under Wordcamp konferensen.

  1. OL
    oktober 27th, 2010 i 17:57 | #1

    Saab 96’a skulle jag tippa på

  2. oktober 27th, 2010 i 18:02 | #2

    @OL
    Låter rimligt, sätter det som namn tills vidare.

  1. Inga trackbacks än.