Hem > Mac > Ändra tangentbordslayout i OS X

Ändra tangentbordslayout i OS X

OS X El Capitan logo

 

På jobbet använder jag en Imac som arbetsdator och till denna har jag valt använda ett PC-tangentbord, närmare bestämt ett Logitech Illuminated Keyboard. Det är något som jag tycker fungerar bra, även om det finns vissa skillnader jämfört mot ett Mac-tangentbord. Däremot har jag upplevt problem med när man kopplar in ett tangentbord och det resulterar i att macen identifierar fel tangentbordslayout. Konsekvensen blir att exempelvis tangenterna för paragraftecknet (§) och mindre än-tecknet (<) byter plats, samt när man försöker skriva snabel-a (@) blir det istället ett trademark tecken (™). Att detta sker på vissa tangentbord nordiskt/svenskt Qwerty-tangentbord men andra inte, är något som jag har irriterat mig på utan att kunna se något som förklarar varför det sker.

Men numera har jag äntligen hittat ett sätt för att lösa problemet.

Varför sker det?

Inställningsassistenten för tangentbord - IEC 9995 tangentbordslayout
Ett sätt som detta sker på är när man i Inställningsassistenten för tangentbord (Keyboard setup assistant) och kommer till steget för att identifiera tangentbordet. Här ska man trycka på tangenten bredvid vänster shift, vilket är mindre än-tecknet (<) på ett svenskt tangentbord. När man har gjort det får man upp tre val; ISO, ANSI och JIS. Som standard är ISO förvalt och det är vad som ska välja för en svensk tangentbordslayout. Men tittar vad som står under detta val så kan man finna texten ”Tangentbord med standarden ISO/IEC 9995”.

Det är alltså valet av IEC 9995 som är orsaken till problemet. För att rätta till detta så behöver man byta till ”ISO/Mac-tangentbord” som tangentbordslayout.

Hur byter jag tangentbordslayout?

I OS X finns det i praktiken bara ett sätt att ändra layouten på, och det är genom att köra igång och följa guiden i Inställningsassistenten för tangentbord. Det är inte alltid självklart hur man får igång den, beroende om du har tidigare använt den för att sätta upp tangentbordet eller inte. Därför har jag skrivit ihop en steg-för-steg guide nedan.

1. Kör igång Inställningsassistenten för tangentbord

Keyboard_settings_marked
I Systeminställningar->Tangentbord och fliken Tangentbord bör knappen ”Ändra tangentbordstyp…” (Change Keyboard Layout…) finnas längst ner till vänster. Klicka på den och Inställningsassistenten för tangentbord kommer att öppnas.

Knappen visas inte

Då behöver man först nollställa tangentbordstypen. Detta görs enklast genom att öppna upp terminalen (sök ”Terminal” i spotlight eller gå till Porgram->Verktyg->Terminal) och köra följande kommando:

sudo rm /Library/Preferences/com.apple.keyboardtype.plist

Om lösenord efterfrågas så ange det lösenord som används för att logga in på ditt konto på macen (som inte är ditt AppleID). OBS! Lösenordsfält i terminalen är det helt normalt att inga punkter eller asterisker (*) visas medans man skriver lösenordet. När lösenordet är ifyllt, tryck Enter. Om inget felmeddelande skrivs ut så är det bara att starta om datorn. Om du inte får Inställningsassistenten för tangentbord vid uppstart, följ instruktionerna ovan för att hitta knappen ”Ändra tangentbordstyp…”.

2. Välj tangentbordstyp

Keyboard_setup_assistant_mac_tangentbord_marked
Följ nu instruktionerna tills steget där man ska välja en tangentbordslayout. Se nu till att det står ”ISO/Mac-tangentbord” för ISO-valet (se bild). Om det gör det, så ärdet bara klicka klar för att avsluta guiden.

Det står ”Tangentbord med standarden ISO/IEC 9995”. Vad gör jag?

Gå tillbaka och starta om guiden från början. När man kommer till den del där man ska trycka knappen bredvid shift, istället för att trycka på mindre än-tangenten (<) så tryck paragraftecknet (§). Nu bör det stå ”ISO/Mac-tangentbord” och det är nu bara slutföra guiden.

3. Klart!

Nu bör rätt layout vara vald. För att kontrollera detta, gå till Systeminställningar->Tangentbord och välj fliken Inmatningskällor. Där ser man en förhandsgranskning på den valda tangentbordslayouten.

  1. Inga kommentarer än.
  1. Inga trackbacks än.