Hem > Bra att veta, Guider > Guide: Avatar/Gravatar i WordPress?

Guide: Avatar/Gravatar i WordPress?

Gravatar

En del kanske har märkt att jag i mina kommentarer har en liten bild på mig själv som många skulle kalla en ”Visningsbild” eller en ”Avatar”. Inom WordPress-värden kallas denna för Gravatar som är ”förkortning” av ”globally recognized avatar”. Som namnet antyder handlar det alltså om ett system för att kunna använda samma avatar överallt på internet där Garvatar stöds. Med andra ord kommer min Gravatar inte bara att synas på min egna blogg, utan även på alla andra bloggar och hemsidor som har Grvatar. När det gäller WordPress finns detta inbyggt från och med version 2.5. För er som sitter på en version äldre än 2.8 (som är den aktuella version i skrivande stund) rekommenderas starkt att uppdatera till senaste version, på detta sätt undviker ni missöden så som attacker genom utnyttjade av kända säkerhetshål.

Nog pratar nu, nu börjar vi med det roliga!

Steg 1

Gå in på Gavatar.com och börja med att registrera ett konto. Att registrera kontot och använda tjänsten är helt gratis. Välj nickname och lösenord med omsorg och använd helst den e-post du tänker använda när du kommenterar i bloggar. Detta eftersom att hela Gravatar systemet bygger på att den e-post du anger är knutet till den bild du har laddat upp. Registerar du adressen [email protected] hos Gravatar och laddar upp en bild, kommer du att se den bilden när du kommenterar i en WordPress blogg, men skriver du exakt samma kommentar igen men med en annan e-psot kommer inte samma bild att kunna visas.
Även om du skulle av misstag välja fel adress så går det i efterhand lägga in fler e-postadresser som du kan koppla bilder till utan att behöva registrera ett nytt konto.

Välj mellan de olika altenativen

Välj mellan de olika alternativen

Steg 2

Ladda nu upp den bild som du vill ha som Gravatar. Det finns flera sätt att ladda upp din bild på, men har du den på datorn väljer du förstås det alternativ som säger att den ska hämta från din dators hårddisk. Det spelar ingen roll hur stor bilen är eller om du behöver beskära den, det tas hand om först när bilden har laddas upp och kommit till nästa steg.

Välj hur bilden ska beskäras

Välj hur bilden ska beskäras

Steg 3

I det här fallet behöver du inte plocka upp Photoshop eller likande, utan Gravatar.com har inbyggd och utmärkt funktion för att beskära bilden precis som du vill ha det. För mig blir alltid beskärningsrutan otroligt liten som standard (som bilen ovan visar), men det är enkelt att ändra och efter lite flyttande av fönster och lite test av olika storlekar hittar man tills slut något som passar. Tänk bara är dock på att ta i hörnen och inte sidorna när du ändrar storleken. Annars blir risken stor att bilden blir ihop tryckt eller något annat knasigt. När man är nöjd är det bara trycka nästa.

Bedöm hur

Bedöm vilka åldersgrupper som bilden är lämplig för.

Steg 4

Aa.. vad ska man säga om detta? Är det ett försök att personerna som står bakom tjänsten ska ta sitt ansvar eller är det stämnings galna USA som gör att de tvingas införa denna åtgärd bara för att de inte ska bli stämda? Här ska du alltså själv berömma vad för åldergräns du tycker bilden är lämplig för. Med andra ord, bild på lilleskutt markeras G som barntillåten och har du en mer erotisk bild är nog R eller X att föredra.

Exempel på hur Gravatar in action

Exempel på hur Gravatar in action

Steg 5

Nu ska det bara tuta och köra. I samma stund som bilden är inlagd i systemet så kommer samma bild att visas upp på alla de siter som använder Gravatar och där du har på något sätt använt samma e-postadress som du registrerade i Gravatar.

Jag hoppas att ni har det roligt med er Gravatar och är det något ni undrar är det bara ställa frågan som en kommenrtar nedan.

Eftersom att detta är min första guide/artikel som jag skriver inom detta område vill jag också ha lite feedback på guidens utforming och hur väl jagförklarade alla delar. Förklarade jag bra? Är texten lagom lång? Är det något jag missat? Ska jag göra tydligare förklaringar? Berätta, lämna en kommentar (eller maila om det känns bekvämare)!

 1. juni 23rd, 2009 i 11:12 | #1

  Hur lägger man till flera adresser med samma bild?
  Hur aktiverar man en bild för en specifik adress man lagt in?

  Det här var problem jag stötte på.

  Kanske skulle du beskriva de olika stegen lite mer och även köra texten genom ett rättstavningsprogram samt korrekturläsa (bedöma, inte berömma). 😉

  I övrigt ser det bra ut i mina ögon!

 2. juni 23rd, 2009 i 17:06 | #2

  @Björn Larsson
  Okej, men jag valde denna gång att helt enkelt att göra en guide för att komma igång Gravatar. Att ha flera adresser till samma konto anser jag inte ingå för att det ska fungera. Men visst, jag kan göra ett inlägg om det också.

  Ang. rättstavning osv. så har jag i webbläsaren rättstavningskontroll som använder samma ordlista som OpenOffice.org, så att det borde inte göra någon skillnad. Dessutom så anledningen jag väntade att publicera artikeln var just att jag skulle ha tid för att läsa igenom det och rätta de fel som jag hittar, men det var nog inte tillräckligt. 😛 Men jag ska se om jag kan förbättra mig på det området.

  Det som jag är lite nyfiken på är det du nämner som att jag skulle beskriva stegen lite mer utförligt, var det något speciellt du tänkte på? För att jag känner lite gran som att jag var för tydlig på vissa ställen.

  Annars ska du ha ett stort tack för den feedback du gav mig, det ska jag ta åt mig.

 3. Jonny Bothin
  juli 29th, 2009 i 19:55 | #3

  Tack för en bra guide! Har en fråga vilken widgets använder du för och se avatars i senaste kommentarer i vänstra sidbar?

  Bästa hälsningar

  Jonny

 4. juli 29th, 2009 i 20:02 | #4

  Hej Jonny och tack så mycket!
  Jag har ingen vänster sidebar, däremot har jag en som ligger till höger. 😉 Tillägget heter hur som helst< em>GD Simple Widgets och finns på WordPress.org.

  Eventuellt kommer jag även att publicera en post eller likande där jag listar alla mina tillägg som jag har installerade på bloggen. Det som hindrar mig just nu är att jag dels inte har hunnit testa alla de tillägg som jag har installerade nu, dels att bloggen är i detta läge ännu experimentellt och inte minst att jag inte har så mycket tid över just nu. Bland annat för att jag är aktuell med andra projekt. Få se hur det blir till hösten.

 5. Magnus
  september 7th, 2009 i 11:57 | #5

  Det fungerar ju utmärkt!! Men Garvatar i rubriken kanske skulle vara Gravatar? Eller sitter vi och garvar åt alla ansiktsbilder i kommentarerna? haha

 6. september 7th, 2009 i 16:17 | #6

  Ja? Är det inte liksom poängen med Gravatarer? Eller har jag missuppfattat det hela? 🙄
  Skämt och sido, jag har nu rättat till det nu och nu får man hoppas på att man inte hitta fler fel som man kan garva sig på. 😉

 7. Johan
  juli 29th, 2010 i 12:01 | #7

  Jag undrar om man kan göra egna avatarer som besökaren sedan får välja bland när de registrerar sig på sidan. De som inte registrerar sig ska få en slumpvist vald avatar bland de som jag har gjort. Finns det någon plug-in för detta????

 8. juli 29th, 2010 i 23:37 | #8

  @Johan Under Inställningar -> Diskussion hittar du inställningar för att visa en ”slumpvald” avatar för de som inte har det och som dessutom alltid är knuten till den användaren. Men att göra egna sådan och kunna lägga in egen avatar i registrering har jag ärligt talat inte så jätte bra koll hur man ska kunna gå till väga med det. Det är för jag anser att vill man som användare ha en profilbild så tror jag att de då har orken att gå in på gravatar.com och lägga den tiden det tar att sätta upp en sådan bild. För dem som inte orkar/vill göra det bryr sig inte heller. Även om man gav dem verktyget rak framför näsan skulle dem inte göra det med 90% säkerhet.

  Om du vill göra egna så kan du prova om du hittar ett gravatar pluggin.

 1. Inga trackbacks än.