Hem > Guider, Linux > Guide: Formatera hårddisk i Linux

Guide: Formatera hårddisk i Linux

Idag har jag formaterat en hårddisk på min Linux-server. Detta är något som i vanliga fall inte så speciellt svårt att göra, speciellt inte när man har installerat ett program som sköter grovjobbet åt dig i en grafisk miljö. I Windows finns det ett hyfsat bra inbyggt verktyg för att formatera hårddiskar och som duger för de flesta i många fall. När det gäller Linux så finns det ett underbart program som heter Partitionsredigeraren och är ett program som följer med Ubuntus senaste utgåvor eller enkelt installeras  med hjälp av Lägg till/Ta bort i program-menyn. Programmet återfinns sedan i System -> Administration. Men i mitt fall fanns inga av dessa alternativ, min server kan enbart administreras via en terminal vilket innebär att man praktiskt taget kan glömma allt vad grafisk interface heter. Därför tänker jag gå igenom en snabbguide hur man formaterar en hårddisk enbart med hjälp av en terminal. Denna guide är främst skriven för Ubuntu-användare, men kan självfallet tillämpas på likande system.

Innan du börjar…

Ska du vara medveten om att en formatering av en hårddisk syftar på att tömma den totalt på all data som den innehåller. Formaterar man en hårddisk innebär detta att raderad data vanligtvis aldrig kan återskapas. En gång raderad data, alltid raderad data. Så tänkt på detta innan du överväger en formatering. En billig försäkring är och kommer alltid att vara (tills man uppfinner tidsmaskinen?) är att ta backup på allt viktigt du har på datorn innan du börjar. Du anar inte hur mycket du kommer att älska den backupen om något mot förmodan skulle gå galet. Formatering enligt denna guide görs på egen risk!

Dags att formatera hårddisk!

  1. Börja med att lista de hårddiskar som finns tillgängliga på datorn, detta görs enklast på följande vis:
    sudo fdisk -l

    Ja, lite konstigt nog krävs root-rättigheter för att göra detta. Ett exempel på hur det kan se ut:

    Disk /dev/sdc: 250.0 GB, 250059350016 bytes
    255 heads, 63 sectors/track, 30401 cylinders
    Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
    Disk identifier: 0x07670766

    Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
    /dev/sdc1   *           1       15936   128000000    7  HPFS/NTFS
    /dev/sdc3           16009       30401   115611772+   5  Extended
    /dev/sdc5           22427       30401    64059156   83  Linux
    /dev/sdc6           16009       19655    29294464+  83  Linux
    /dev/sdc7           19656       19777      979933+  82  Linux swap / Solaris

    I mitt fall har jag valt att formatera en 250 GB stor hårddisk som har sökvägen /dev/sdc (denna ska användas i nästa steg). Övrig information som man får ut här kan man strunta i, det har ingen betydelse för denna guide.

  2. När du nu vet vilken disk du ska formaterar så kan du slå in detta kommando:
    sudo fdisk /dev/sdc

    Du kommer eventuellt få lite varningar från fdisk. Dessa varningar är i huvudsak till för att upplysa om vad en formatering innebär, något du bör vara medveten om vid det här laget om du läste det jag skrev om tidigare.

  3. Nu är det dags att göra ändringar på disken med fdisks egna kommandon. Dessa kommandon hittar i den inbyggda hjälp-guiden. Denna kommer du åt genom att mata in bokstaven M och trycka Enter (alla kommandon måste bekräftas med Enter). Om du vill kan du leka lite med kommandonorna innan du fortsätter. Så länge som du inte trycker på W kan du känna dig helt lugn. Detta eftersom att oavsett vad än gör med fdisk kommer inga av ändringarna att påverka hårddisken först när du själv vill det, vilket innebär du trycker på W. Råkar du göra något galet kan du använda Ctrl + C, vilket du stänger ned fdisk och kommer tillbaka till den vanliga terminalen. Detta innebär också att alla de åtgärder du gjort i fdisk går förlorade (om du inte tryckte W), och vill du på nytt ändra disken måste du börja från punkt 2.
  4. Det första du gör är att radera alla partitioner på hårddisken, för att se vad för partitioner som hårddisken har kan du klicka på P. Resultatet blir likande i punkt 1, fast om du har flera hårddiskar kommer bara den valda hårddisken att visas (med andra ord i mitt fall /dev/sdc). För att radera en partition trycker du på D och Entersedan väljer du ett nummer på den partition som ska raderas. Numret får man fram genom att läsa vad som står efter sökvägen till hårddisken. Ett exempel:
    Device Boot         Start         End      Blocks   Id  System
    /dev/sdc1   *           1       15936   128000000    7  HPFS/NTFS
    /dev/sdc3           16009       30401   115611772+   5  Extended

    Vill jag få bort partitionen med HPFS/NTFS, då väljer jag 1 eftersom att efter /dev/sdc står det en etta och därmed raderas den. Vill jag däremot ta bort partitionen Extended väljer jag istället 3, eftersom att sökvägen till den är /dev/sdc3 och det är en trea i slutet och därmed ska man ange den. Med andra ord kan man i detta fall följa principen /dev/sdcX, där X är det nummer på den partition som du ska ange om du vill ta bort just den partitionen. Varje gång du tar bort en partition är det bra att trycka P igen, eftersom att då får du en uppdaterad överblick på vilka partitioner som du har kvar.

  5. Nu bör du har en helt tom hårddisk, för att göra en användbar måste du skapa nya partitioner. För enkelhetens skull gör vi en enda stor till att börja med. Tryck N och sedan P för att skapa en Primär partition. Välj sedan helt enkelt siffran 1, eftersom att det är den första Primära partition du skapar. Tryck Enter för att välja förvalda inställningen (vilket bör vara 1) och på nästa fråga också bara Enter. De frågor som bara trycks Enter handlar om Cylindrar, vilket är (förenklat) var någon stans på hårddisken man vill partitionen börjar respektive slutar. Eftersom att vi vill använda hela hårddisken för endast en partition är detta inget som man behöver bryr sig om. Vill du kontrollera att partitionen skapades trycker du bara P och som i mitt fall bör den heta i stil med /dev/sdc1.
  6. Du som tänker formatera disken med vanlig Ext2, Ext3 eller Ext4 (filsystem för Linux) kan hoppa över detta steg. Vill du däremot använda fat16 eller något mer udda filsystem måste du ställa in detta, eftersom att disken är enbart gjort för linux som standard. Detta gör du genom först trycka L för att få lista med koder för respektive system som du måste ange. Vill du formatera i NTFS (windows filsystem) väljer du koden 87. För att mata in koden trycker du T, väljer partitionen du vill ändra (vårt fall 1, om det inte gör detta automatiskt) och skriver helt enkelt in 87 och verkställer. Kontrollera om det blir rätt genom att trycka P och se under ID-nummer om det är rätt kod (och se även system).
  7. Nu till finalen, är du nöjd så tryck nu W, och efter en liten stund är ändringen slutförd. För er som möter detta meddelande:

    The partition table has been altered!Calling ioctl() to re-read partition table.

    WARNING: Re-reading the partition table failed with error 16: Device or resource busy.
    The kernel still uses the old table.
    The new table will be used at the next reboot.
    Syncing disks.

    Precis som det står, handlar det alltså om att man inte kunde riktigt slutföra ändringarna på hårddisken men att detta kommer att göras nästa gång du startar upp datorn. Med andra ord, det är inget fel som man behöver oroa sig över, men att en omstart bör man göra innan man fortsätter.

  8. Efter omstart kör du följande kommando:
    sudo mkfs -t ext3 /dev/sdc1

    Detta formaterar till det filsystem som du önskar, detta fall ext3. Vill du använda ext4 istället är det bara byta ut ext3 mot ext4 helt enkelt. Vill du använda NTFS anger du ntfs, Fat32 anger de fat32 och för Fat32, ja du ser nog mönstret. (Det kan hända att man måste installera eventuella tillägg om man vill formatera NTFS eller andra filsystem. Detta är inget jag tar upp i denna guide, men du bör kunna lösa det med en sökning på google).

  9. Sist men inte minst följande kommando:
    sudo fsck -f -y /dev/sdc1

    Efter en omstart så ska din nya fräscha hårddisk vara fult fungerande och redo att fyllas med nya data (som inte är skyddad av någon upphovsrätt som du inte har rätt till förstås ;)).

Jag vill bara avsluta med att lycka till med ert formaterade och se till att ni inte glömmer att ta backup, det är oftast mer värt än pengar. Är det några frågor, funderingar eller vill ge lite feedback på guiden så går det utmärkt att lämna en liten kommentar nedan.

  1. Sven Kroon
    maj 6th, 2010 i 11:56 | #1

    Hej!
    Jag har försökt att formatera hårddisken i min frus dator, som är en Acer Extensa 5220 (bärbar), med hjälp av Din guide:Formatera fårddisk i Linux. På disken finns Ubuntu ver.9.10.
    Anledningen till formateringen är att frugan vill ha Windos XP som operativsystem. Allt fungera perfekt tills jag kommer till Punkt 8, där jag efter omstart, ger in kommandot:sudo mkfs -t NTFS /dev/sda1 efter Enter får jag meddelandet: Filen eller katalogen finns inte. Kan det vara något tillägg, som skall installeras? Har sökt på Google men kan inte hitta någon hjälp.
    Hoppas att Du kan hjälpa mig!
    Hälsningar Sven

  2. maj 6th, 2010 i 12:06 | #2

    När man kör XP-installationen (eller vilken annan operativsystems installation) får du möjlighet vilken hårddisk du vill installera operativsystemet på. Detta medför att hårddisken formateras. Så att jag skulle rekommendera dig att använda dig av den istället för min guide som jag har ovan eftersom att den är mest inriktad mot server-installationen av Ubuntu som kan vara smått krånglig för många.

    Vill du formatera hårddiskar i Ubuntu och har desktop-versionen (där man kan använda musen) rekommenderar jag istället GParted (som jag säkert nämne i guiden) som är både kraftfullt och enkelt att använda.

    Om du vill finns det möjlighet att på ett enkelt sätt köra både Ubuntu och Windows på samma dator i sk. dulaboot om det är av intresse.

  1. Inga trackbacks än.