Hem > Guider, Linux > När olyckan är framme i Ubuntu

När olyckan är framme i Ubuntu

För den som kör Linux som skrivbordsdator kan nog hålla med mig om att det är väldigt stabilt och problem som leder till att datorn hänger sig och liknande är väldigt ovanliga. Dock när man testar beta eller alfa-versioner av mjukvara är en annan femma och då kan ett tangentbordskommando som motsvara Ctrl+Alt+Delete i Windows komma väl till pass.

Ubuntu hade ett tangentbordskommando som var Ctrl+Alt+Backspace vilket gjorde att x-serven (den process som sköter det grafiska i Linux) startades om. Det enda användaren behövde göra utöver att slå in kommandot var helt enkelt att logga in igen med användarnamn och lösenord. Dock försvann denna funktion i och med de senaste versionerna av Ubuntu. För att åter aktivera denna funktion kan man öppna en terminal och skriva följande kommando:

sudo apt-get install dontzap >> sudo dontzap -d

Det den gör är att installera att litet program som aktiverar Ctrl+Alt+Backspace helt enkelt.

Nackdelen med Ctrl+Alt+Backspace är att den är rätt klumpig i vissa situationer. Har man många program uppe och det är bara ett program som ställer till med problem kommer de andra programmen också att avslutas om man kör kommandot ovan. Inte speciellt roligt att stänga ned ett viktigt arbete som man har glömt att spara. För en van datoranvändare som vet hur processhanteraren fungerar i Windows eller motsvarande kan följande tips vara guld värd.

När du är på skrivbordet eller när program inte kör helskärm (så som när man tittar på film):

 1. För muspekaren till en panel (förslagsvis den panel där du har klocka, menyn och programmen i miniatyr osv.)
 2. Högerklicka på en tom yta och då bör du få upp en meny där ”Lägg till i panelen…” står högt upp, klicka på den.
 3. I det nya fönstret letar du efter något som heter ”Systemövervakare”. Markera den och klicka på ”Lägg till”.

I panelen bör du fått en liten ruta som blått av varierande grad. Vad denna gör är att den bevakar hur mycket processorn jobbar och presenterar det som små staplar tätt intill varandra. Förutom att du har full koll på hur mycket datorn jobbar har den en väldigt fiffig funktion. Vänsterklickar du i rutan kommer det ett nytt fönster upp som heter Systemövervakaren. Klickar du på fliken ”Program” har du ett verktyg som påminner mycket om processhanteraren i Windows.

För att stänga av en process markerar du den process som ska stängas ned, högerklickar och du får olika valmöjligheter på hur processen ska stängas ned. Välj ”Stoppa process” eller ”Avsluta process” i första hand, fungerar inte detta välj ”Döda process”.

Blev du just kär i den nya funktionen i panelen? Eller vill du bevaka mer än bara processorn? Då gör du helt enkelt så här att du högerklickar i rutan för tillägget och väljer du inställningar. Här kan du lägga till så att den även övervakar bland annat ram-minne, hårddisk och nätverksaktivitet. Vill du ändra storlek på rutorna, hur ofta de ska uppdateras och/eller vill ändra färgerna kan du också göra det här ifrån. Jag hade inte tänkt att gå in närmare på hur du gör respektive inställning eftersom att den är faktiskt väldigt självförklarande. Vem som helst kan princip göra de ändringar som jag nämnde ovan utan några instruktioner.

Känner du fler knep än de jag har tagit upp? Eller har du några frågor och/eller funderingar? Tveka inte att skriva en kommentar! Jag kommer svara på eventuella frågor så snart jag har möjlighet till det.

Slutligen, om du råkar ha ett bättre ord för tangenten Backspace på svenska så kontakta mig gärna om det. Smidigast blir då om du lägger det som en kommentar nedan, men mail fungerar lika bra.

 1. Dan-Roger Blomgren
  december 9th, 2015 i 17:27 | #1

  hur får jag till en Lamp-server,jag är nybörjare,

 2. december 16th, 2015 i 22:05 | #2

  Det som skulle vara intressant och höra varför du behöver en LAMP-server.

  Om du vill bara lägga upp en hemsida så är enklast att skaffa ett webbhotell, Ett budgetalternativ som jag rekommenderar är https://www.inleed.se/ som kostar från 19 kr i månaden. Till detta kan kostnad för domännamn tillkomma (ca 130-150 kr per år).

  Vill du bara testa själv och inte behov att lägga ut något på internet så är att installera en webbserver lokalt på datorn att rekommendera. Enklast här är om du installerar XAMPP eller motsvarande mjukvara (https://www.apachefriends.org). Men då får man fixa och trixa själv om servern slutar fungera.

  Är du ute efter att sätta upp en egen server så är det enklast att köpa en VPS hos exempelvis Digitalocean. Men det kräver att man läser på om hur SSH och SFTP fungerar, och även grundläggande Linux-kunskaper. Dessutom läggs stort ansvar på dig att hålla igång servern och se till den hålls uppdaterad och säker mot angripare.

 1. Inga trackbacks än.