Hem > Krönika > Piratkopiering, varför folk gör det

Piratkopiering, varför folk gör det

Under de senaste åren har vi hört mycket i media om personer som piratkopierar musik, filmer, spel och mycket mer. Princip allt som är lagrad i ettor och nollor är möjligt att piratkopiera. Media- och mjukvaruindustrin var inte sena med att vakna upp och satte genast igång med alla tillåtna hjälpmedel för att förhindra detta sker. Bland de åtgärder som man har vidtagit är bland annat olika informationskampanjer samt inventering i olika skydd för att förhindra att informationen otillåtet kopieras.

Trots detta fortsätter människor att piratkopiera i stor utsträckning. Vad kan detta bero på? Det finns många förklaringar och teorier om varför, men en av de teorier/förklaringar som har en stor bidragande orsak kan sammanfattas rätt bra med i illustrationen till höger.

Med andra ord, på grund av skydd som leder till att media blir ospelbara på fullt fungerande uppspelnings-enheter (så som datorer, dvd-spelare, stereo-anläggning osv.), samt inbyggda störningsmoment (så som trailers, information om piratkopiering, cd-nycklar, aktiverings-koder, online-registrering osv.) som man inte kan göra något åt driver folk till vansinne.

Ett utmärkt exempel på detta är Ubisoft som är på gång med att sjösätta ett nytt skydd för sina datorspel som innebär att man måste vara konstant uppkopplad mot Internet för att kunna spela spelet, även om spelet i sig inte har några funktioner som kräver anslutning till Internet (exempelvis spela singel player). Det som händer är att man flyger ut ur spelet utan förvarning. Detta gör man oavsett om det uppstår problem hos din internetoperatör, hos Ubisoft eller något annat som gör att anslutningen förloras. För en som piratkopierar innebär detta förmodligen inte någon skillnad, eftersom att sannolikt även detta skydd kommer att knäckas innan första spelet som har det lanseras för betalande kunder. Enligt en nyhet från feber.se är att skyddet redan knäckt och de spel som använder skyddet är fullt spelbara.

Summan av kardemumman är att de som straffas av kopieringsskydden är inte de som piratkopierar produkten/tjänsten, det är kunder som faktiskt gör rätt för sig och som företagen måste vara rädd om så att dessa inte också blir pirater.

Ska man stoppa piratkopieringen tror jag att de företag som är berörda av detta gör följande:

 1. Anser man att kopieringsskydd hjälper är det absolut inget fel i att lägga dessa skydd i sina produkter. Men se till att det inte drabbar de som faktiskt betalar för tjänsten/produkten. Strul medför mer piratkopiering och/eller ännu en missnöjd kund.
 2. Låt offline-mjukvara vara mjukvara som kan användas offline, utan krav för att aktivera det via Internet. Sammankoppling med punkt 1.
 3. Ge återförsäljare möjlighet att skapa attraktiva och lagliga tjänster. Spotify, Itunes, Steam, Headweb.com och Voddler är bra exempel, även om var och ett av brister antingen i form av inte tillräckligt bra utbud och/eller för dyrt. Sedan finns det områden som saknar någon motsvarande tjänst, så som att se på bio-film på nätet. Hur underbart skulle det inte vara om att kunna se på bio-film när som helst på dygnet i hemma och slippa de jobbiga personer som oftast stör på biografen?

Kära musik- film- och mjukvaruindustri…

Att leka polis, stifta lagar och gnälla att ni får minskade intäkter från antika CD-skivor är inte rätt väg att gå för att minska piratkopieringen. Ge istället vad kunderna vill ha; en bra produkt/tjänst till rätt pris, precis samma gyllene regel som gäller för övriga branscher.

 1. mars 9th, 2010 i 13:21 | #1

  Bra skrivet Walle!

 2. mars 9th, 2010 i 14:01 | #2

  Tack! 🙂

 3. Klas Aspegren
  april 1st, 2010 i 14:11 | #3

  Hej!
  Internet håller gradvis på att utvecklas till en stormarknad, en marknad styrd av dessa ”pengar”.
  Internet, från att ha varit ett militäriskt forsknings datanätverk, senare till universitets o och nu vår världs största datanätverk, WAN, http://WWW..
  ”Mammon” penninge guden har stor makt idag, slår igenom de flesta skikten.
  Internet, är dess nya offer.Rika, brottslingar, fuskare, problematiker, internet-poliser och dess kontroll, blir säkert en växande cancer svulst.
  Får den fina grundtanken ”om allas gemansamma mötesplats” bli den nya illusion, som kommer innebära fängelsestraff, vård och ja vad mer????

 4. april 2nd, 2010 i 11:28 | #4

  @Klas Aspegren
  På vilket sätt är din kommentar relevant för detta blogginlägg? Hur vida Internet styrs av pengar eller inte är en fråga som jag låter någon annan besvara på eftersom att det inte ligger i mitt intresse att spekulera det.

 1. mars 10th, 2010 i 14:41 | #1