Hem > Krönika > Kulturskaparna, rätt och fel på samma gång

Kulturskaparna, rätt och fel på samma gång

Idag läste jag på IDG en intressant artikel om ett nytt nätverk vid namn Kulturskaparna, vilket är en ny grupp som startades idag och som 25 organisationer står bakom. De ska arbeta för att stoppa den illegala fildelningen på internet och främja skaparna av verken och skydda dessa från pirater. Med andra ord, lite som Antipiratbyrån fast det handlar om kultur.

I en debattartikel i Svenska dagbladet kan kulturskaparna konstatera att det finns en betalningsvilja bland Internetanvändarna. Enligt en Sifo-undersökning där 1 000 personer har tillfrågats anser 81 procent att de tycker att de som skapat exempelvis texter, bilder, filmer och musik ska ha rätt till ersättning av sitt arbete, och att mer än 70 procent kan tänka sig att betala genom Internet eller sin bredbandsfaktura.

Det låter jättebra och härligt att någon äntligen fattar att Sveriges Internetanvändare inte består av massa giriga tjuvar, utan heligt folk som vill betala för sig för den musik de lyssnar eller de filmer som de tittar. Dock är det en liten detalj som gör mig irriterad. Kulturskaparna anser att det är Internetleverantörernas fel att det pågår illegala aktiviteter på Internet och detta bidrar till att folk inte vill betala genom sitt ointresse för att agera som bank och sköta betalningstransaktioner.

Vad i h*****e är det dem tänker med? För det första gör en Internetoperatör inget annat än att leverera Internet till sina kunder och se till att det fungerar. Man fakturerar bara de tjänster som man erbjuder, inget annat.  Att ”Comhem och Telia är närmast ointresserade av att skapa förutsättningar för alternativ till den illegala fildelning som pågår i deras nät” är inte så konstigt, eftersom att de antagligen resonerar på likande sätt som jag gör.

Dessutom så tror jag att Sifo-undersökningen är missvisande. För att den fråga som ställs var ”kan tänka sig att betala genom Internet eller via bredbandsfakturan”. Med andra ord av de 700 personer som svarade jag kan det mycket väl vara 90 procent av dessa som betala via bredbandsfakturan, men det kan också vara 90 inte vill det och vill betala istället via Internet. Att betala via Internet är mycket diffust begrepp jämfört med  bredbandsfaktura, eftersom att både kortbetalning, internetbank tjänster och likande kan man göra transaktioner som går via Internet.

Men säger vi att ”betalning via Internet” menas att man betalar genom sin Internetleverantör, då kommer frågan upp hos mig ”Vad är det fel på kort- och direktbetalning?”. Som det ser ut nu så tycker jag att det finns många och bra alternativ att betala via Internet med. Varför i hela friden ska vi då ha ytterligare ett sätt att betala på? Om nuvarande betalsystem har brister, varför skapa nytt när det är både billigare och enklare att reparera och förbättra dessa?

Allvarligt talat Kulturskaparna, VAKNA UPP! Att göra Internetleverantörerna till banker kommer knappast att stoppa fildelningen eller att skapa lagliga tjänster.  Jobba med istället med att övertyga film- musik- och övriga bolag om att lagliga tjänster på Internet är rätt väg att gå och därmed se till att de deras verk hamnar i tjänsternas sortiment till ett rimligt pris. Med ”rimligt pris” menar jag att man inte ska behöva betala mer än varan är värd. Exempelvis ett album för nedladdning ska inte kosta mer än samma album fast i ett fysiskt format.

En annan sak är också viktigt att hjälpa de som vill starta tjänsterna och se till att de får kontrakt med skivbolag och/eller andra bolag inom olika branscher. På detta sätt skapas det förutsättningar att nya, bra och lagliga tjänster kommer till dagens ljus.

Summering

Bortsett från Kulturskaparnas smått idiotiska påstående att Internetleverantörerna är anledningen till att det pågår illegal nedladdning så kan jag instämma med Kulturskaparna. Det är första partnern på lobby-sidan som jag har sett som har en vettig åsikt och faktiskt börjar inse att varken skrämseltaktikerna eller kopieringsskydden inte fungerar. Detta är något som jag redan har konstaterat i mitt blogginlägg ”Piratkopiering, varför folk gör det”. Kulturskaparna har äntligen förstått att man inte kan bete sig som bortskämda snorungar som tror att man kan bli särbehandlade från övriga barnen på en lekpalts. Nej, oavsett vad de sysslar med så är de i slutändan ett företag som vilket annat företag som helst. Därmed följer de gyllene regeln om att enbart företag som levererar en bra produkt/tjänst till rätt pris överlever.

  1. mars 10th, 2010 i 21:57 | #1

    Undrar hur många av dessa ”kulturartister” som tagit bort sina alster från Spotify för att de anser att det ger för lite intäkter?

  2. mars 10th, 2010 i 22:01 | #2

    Undrar det du, förmodligen är det samma personer som inte inser att få underbetalt är bättre att inte få någonting alls. Sedan är det märkligt att dessa inte ställer kvar på skivbolagen att få mer betalt för sina verk.

  1. Inga trackbacks än.